Savunpoistoikkuna lyhyesti

Savunpoistoikkunoita käytetään savun poistamiseen ja lämmön laskemiseen rakennuksesta tulipalon sytyttyä. Savunpoistoikkunan tärkeimmät tehtävät ovat edesauttaa evakuointia, estää savun leviämistä toisiin tiloihin, sekä helpottaa palokunnan toimintaa sammutustilanteessa.

Savunpoiston rakentamisesta ja ylläpitoa ohjaavat lait ja asetukset, kuten Pelastuslaki, Maankaäyttö- ja rakennuslaki, laki pelastustoimen laitteista, sekä Rakennustuoteasetus ja asetus rakennusten paloturvallisuudesta. Edellä mainittujen vaatimusten todentamiseksi on EU:n rakennustuoteasetuksen mukaisesti myös savunpoistoluukuille ja -ikkunoille oma harmonisoitu tuotestandardi EN 12101-2 ja kaikki tuotteet tulee CE-merkitä. Tuotetestauksen ja tuotannon laadunvalvonnan hoitaa ilmoitettu laitos.

Seuraava lainaus Turvallisuus- ja kemikaaliviraston verkkosivustolta:

CE-merkintä on pakollinen useimmille Euroopan sisämarkkinoilla myytäville rakennustuotteille

Rakennustuotteiden CE-merkinnällä valmistaja ilmoittaa tuotteen ominaisuudet yhdenmukaisella eurooppalaisella tavalla… …CE-merkinnän käytön edellytyksenä on, että kyseiselle tuotteelle on julkaistu yhdenmukaistettu tuotestandardi.

Pakollinen CE-merkintä

Yhdenmukaistettujen standardien soveltamisalaan kuuluvat rakennustuotteet tulee CE-merkitä EU:n rakennustuoteasetuksen mukaisesti… …Se määrittää tuoteryhmäkohtaisesti tuotteilta selvitettävät ominaisuudet, valmistuksen laadunvalvonnan vaatimukset ja CE-merkinnässä ilmoitettavat tiedot.

Lisää tietoa vaaditusta CE-merkinnästa Turvallisuus- ja kemikaaliviraston verkkosivustolta.

Oletko koskaan ajatellut kuinka ikkunoita valmistetaan?

Manufacturing of smoke extraction windows at the Saaga Windows factory in Hauho, Finland.

Saaga Savunpoistoikkunat valmistetaan erittäin pitkälle modernisoidulla tehtaalla.

Sähkötoiminen savunpoistoikkuna takaa toiminnan hätätilanteessa.

Saaga Savunpoistoikkunassa on sähkötoiminen ketjuavaaja, jolla avaus tapahtuu laukaisukeskuksen painikkeesta aina pelastuslaitoksen lähimmän hyökkäystien ovenpielestä. Sähkötoiminen järjestelmä antaa pelastuslaitokselle huomattavasti paremmat toimintaedellytykset, kun ikkunan luo ei tarvitse päästä kuuman savun, palokaasujen tai fyysisten esteiden hidastaessa etenemistä. Etäisyys alaovella sijaitsevalta laukaisukeskuksen painikkeelta ikkunalle saattaa olla lukuisia kerroksia.

Avoin ikkuna
Ikkunan pakkaus

Savunpoistoikkunamme sopivat kaikkiin kohteisiin savunpoistoluokkien 1-4 (RIL 232-2020) välille.

Vaikka savunpoistoikkunoilla on tietyt vaatimukset olemassa, sitä voidaan kuitenkin räätälöidä koon, lasirakenteen, karmivahvuuden ja pintäkäsittelyn osalta kohteeseen sopivaksi. Saaga Savunpoistoikkuna sopii käytettäväksi myös muiden ikkunavalmistajien tuotteiden rinnalla.

Toimintaa ympäristöä unohtamatta.

Ympäristön hyvinvointi ja kestävyys ovat meille tärkeitä arvoja. Käytämme kotimaista mäntyä, joka tulee Pohjois-Karjalasta toiselta perheyritykseltä. Puu on sormijatkettua ja siitä on poistettu oksat ja muut epäkohdat. Käytämme ainoastaan PEFC- ja FSC-sertifioitua puuta, mikä takaa kestävän metsänhoidon.

Sisäikkunoissamme käytämme tapauskohtaisesti myös koivua, tammea, saarnia ja pyökkiä. Käytämme vesiohenteisia M1-luokiteltuja liimoja ja pintakäsittelyaineita, kuten Aquaprimer 3140 ja Aquatop 2600-82. Alumiinimateriaalimme on 100% kierrätettyjä.

Prosessivedet käsitellään omassa puhdistuslaitteistossamme ja kaikki puujäte hyödynnetään tehtaamme lämmityksessä.

Suomalainen järvimaisema.

Referenssit

Hyvä palvelu, toimivat tuotteet ja kohtuulliset kustannukset. Saaga Ikkunat tekee mitä lupaa, ja hankalatkin projektit onnistuvat ongelmitta. Olemme erittäin tyytyväisiä yhteistyöhön, joka alkoi jo 2015.

Antti Vilenius Rakennusliike J. Malm Oy

PerusominaisuudetSuoritustasoSovellettava standardi
TehokkuusKatso suoritustasoilmoituksen liiteEN 12101-2:2003
LuotettavuusRE 100
LumikuormaSL 0
Alhaisin käyttölämpötila sisäpuolellaT (-5)
Tuulikuorma (imu)WL 1500
KuumankestävyysB 300
U-arvo 0,89 W/m2KEN 14351-1:2006+ A2:2006
G-arvo vakiolasituksella/ Suncool 70/35 lasilla0,470,33
Äänieristys vakiolasilla/ÄänieristyslasillaRw 36dB, Rw+ Ctr 31dB*Rw 43dB, Rw+ Ctr 35dB*
IlmanpitävyysLuokka 4
SateenpitävyysE1200
Tuulenpaineen kestävyysC3