Pienemmissä yrityksissä ei useinkaan ole omaa henkilöä tai tiimiä pelkästään testaamiseen ja tuotekehitykseen. Työlle olisi kyllä jatkuvasti tarvetta, mutta harvoin aikaa tai budjettia. Usein kehitys saa sysäyksensä ulkopuolelta: asiakkailta, markkinoilta tai kilpailijoiden liikkeistä. Toisinaan alkusysäyksenä toimii lainsäädäntö tai muu ulkoinen velvoite. Myös tuotannon puolella voi tapahtua jotain, joka käynnistää kehityksen – esimerkiksi uuden tuotantokoneen käyttöönotto tai työntekijän oivallus paremmasta tavasta tehdä jokin työvaihe. Näin syntyy tuotteeseen lisäarvoa uudella tavalla.
Saaga Ikkunoilla olemme vuosien varrella hyödyntäneet kaikkia näitä lähestymistapoja tuotekehityksessä. Nykyisin toimintamme on järjestelmällisempää ja vähemmän impulsiivista kuin aiemmin. Ideoita on hyvä punnita oman porukan kesken, mutta myös ulkopuolisten näkemykset ovat arvokkaita ennen seuraavia askelia. Asiakkaat tai loppukäyttäjät saattavat toivoa täysin toisenlaista kehityssuuntaa kuin mitä itse kuvittelemme.
Tuotetestauksesta oppii paljon, kun havainnot kirjataan ylös ja pyritään ymmärtämään, mistä ne johtuvat. Sattuman vaikutusta voi vähentää uusimalla testit eri näytteillä. Meillä testauksen historia on vielä suhteellisen tuore. Osa testeistä on ylittänyt odotukset jo ensimmäisellä kerralla, kun taas toisinaan epäonnistumisen syitä on etsitty useiden uusintojen kautta. Olemme tutkineet esimerkiksi sääolosuhteiden vaikutuksia – tiiviyttä sateessa ja myrskyssä – sekä tuotteen toimintaa tulipalossa tai savunpoistotilanteissa. Viimeisimpänä olemme testanneet tuotteidemme suorituskykyä melunhallinnassa ääritilanteissa.
Lopulta tuotteet täytyy saada markkinoille ja asiakkaiden saataville siten, että niillä on mahdollisimman suotuisa elinkaari. Tämä edellyttää dokumentaatiota, tietomallia, myyntimateriaalia ja hinnoittelua. Samoin tuotantosuunnitelmat, työohjeet, laadunvarmistus ja pakkaaminen on hyvä suunnitella ajoissa.
Tuotelanseerauksen jälkeen työ ei lopu, vaan jatkuu hienosäädöllä saadun palautteen perusteella. Niistä asioista, joihin ei juuri sillä hetkellä voida vaikuttaa, tehdään muistiinpanot tulevaa varten. Näin toimii Saaga Ikkunoiden tuotekehitys – tavoitteena jatkuvasti paremmat tuotteet.



